+36 70 633 1316   •   +36 30 618 2139

dressurzentrumkft@gmail.com

Menüpontok

Óriási hangulat Máriakálnokon

Április és május fordulóján olyan rendkívüli rendezvény zajlott le Máriakálnokon a Díjlovagló Központban, melynek pozitív visszhangját még sokáig hallhatjuk majd.

 

A verseny rekordszámú nevezésnek örvendhetett, 11 nemzet 105 lovasa érkezett 127 lóval a világ különböző pontjairól, köztük az olimpiai bajnok Ulla Salzgeber is. A hazánkban először megrendezett Lovasiskolák és Egyesületek Show Versenyére érkezett nézők száma még a rendezőt is meglepte. A Máriakálnoki Díjlovagló Fesztivál keretein belül a showra több mint száz gyerek érkezett 45 lóval, hogy a fantasztikus közönségnek bemutathassák lovasiskolájuk vagy egyesületük munkáját. A kicsik és a nagyok a megvilágított pályán óriási hangulatot varázsoltak az ezer főt is meghaladó néző hadseregnek. Furcsa látvány volt a díjlovagló négyszög mentén és a sátorban tolongó emberáradat.

A tömeg már kora délután elkezdett gyűlni, nagyon jó hangulatot teremtve a versenyszámoknak. Milyen jó lenne, ha mindig ilyen sok embert lehetne látni a díjlovaglóversenyeken! A show vegyesen összeválogatott zsűrijének – Eddy de Wolff van Westerrode (nemzetközi díjlovasbíró), Arie Yom Tov ( a magyar díjlovassport egyik támogatója), Vági László (az OTP képviseletében), Inge Braun (a máriakálnoki lovarda tulajdonosa) és Ács Tamás (színész) – nem volt egyszerű dolga. A Dzsungel könyvétől kezdve, a zenés akrobatikán keresztül ég egy lenyűgöző vadnyugati produkció is elkápráztatta a nézőket. Természetesen a hagyományőrző csikósok sem maradhattak ki egy ilyen színvonalú nemzetközi rendezvényről. A győztes egyesület végül a győri Rodeo Team lett. A legkisebb szereplő hat, míg a legidősebb negyvenöt éves volt.

A rendkívül szoros napirendet mindhárom nap sikerült betartani, a díjlovas versenyszámok – a nemzetközi, és a gyereknek kiírt nemzeti verseny, az utánpótlás lovasok gyermekversenye – párhuzamosan zajlottak a kinti pályán és a fedelesben. Rendhagyó módon most nem írunk a versenyszámokról – nem mintha lett volna szégyenkezni valónk. Beszéljenek inkább a résztvevők.


Losonczy Anikó
A verseny rendezője

Hogyan értékeled a három napot, milyen visszajelzéseket kaptál?

Nagyon pozitívakat. Mindenki nagyon elégedett volt a rendezvénnyel, mind a lovasok, mind a bírók és a nézők, szponzorok is. Én magam is pozitívan éltem meg a rendezvényt, szuper csapattal a hátam mögött sikerült az álmaimban megtervezett versenyt meg is valósítanunk.

Rengeteg ember vett részt, és nem csak a szülők, hozzátartozók. Minek köszönhető ez, mi a recept?

Sokkal több lovas jelentkezett, mint amire számítottunk, ez valószínűleg annak köszönhető, hogy jó helyen és nagyon jó időpontban terveztük a versenyt. Természetesen sokan ismerik ezt a szép helyet, illetve Robi és az én nevem is elég ismert a díjlovasok körében. A sok nézőt pedig különböző reklámokkal próbáltuk idecsalogatni – újságban, rádióban és óriásplakátokon hirdettük -, illetve a sokgyerekes családokat gyermeksarokkal és showesttel vártuk.

A nemzetközi viszonylathoz képest kevés volt a magyar induló, szerinted mi lehet ennek az oka?

A nemzetközi viszonylathoz képest igen, a hazaihoz képest azért elég sokan itt voltak. Több mint harminc magyar ló indult, ez nem számít kevésnek, ha azt nézzük, hol áll a magyar díjlovaglás a nagyvilágban. Az ok az utánpótlásnevelés és a szakmai továbbképzés hiányában rejlik. Reméljük, hogy ez a jövőben még azért fejlődni fog, ehhez szeretnénk mi is hozzájárulni a hazaköltözésünkkel.

Jövőre folytatódik a hagyomány?

Igen, mindenképpen. Hagyományt szeretnénk teremteni belőle, és hála Istennek, miután szponzoraink is elégedettek voltak a rendezvénnyel, az anyagi háttér is biztosnak látszik.


Ács Róbert
Rendező és versenyző

Hogy tudtad összeegyeztetni a versenyre való felkészülést a szervezéssel?

Hál’Istennek, a rendezés nagy részét Anikó levette a vállamról, így én tudtam a lovakra koncentrálni. Azért be kell, hogy valljam, sokkal nehezebb itthon versenyezni, mint máshol, hisz itt nagyobb volt rajtam a nyomás, hogy jól teljesítsek. A lovaknak is furcsa volt, hogy a megszokott kis nyugodt környezetükben hirtelen ekkora a felhajtás.

Mennyire vagy elégedett az eredményeddel?

Mindig maximalista vagyok, így természetesen úgy gondolom, hogy lehetett volna még jobban teljesíteni, de összességében azért elég elégedett vagyok a lovaimmal, hisz Sol de Espana még csak nyolcéves, a mezőny legfiatalabb lova volt, mégis fel tudott kerülni a dobogóra. Rasputinnal pedig egy hónapja versenyzem csak nagydíj kategóriában, és nem gondoltam, hogy ilyen gyorsan fel tudom hozni majd a nemzetközi szintre.


Nicola Louise Ahorner
A verseny legeredményesebb külföldi lovasa

Mi motiválta, hogy Magyarországra jöjjön versenyre, amikor lehetett volna más nemzetközi versenyen is indulni ezen a hétvégén? Volt már Magyarországon?

Ács Robit és Losonczy Anikót régóta ismerem és személyesen hívtak bennünket a rendezvényükre, így szívesen jöttünk Máriakálnokra. Kaposvárra szoktunk járni versenyre minden évben.

Mennyire elégedett a szervezéssel, illetve a versennyel és a lovaival?

A házigazdák nagyon kitettek magukért, fantasztikusan jó volt a szervezés és nagyon szép a környezet. A lovaimmal maximálisan elégedett vagyok, hisz hat számban indultam és mind a hatot meg is nyertem.


Ulla Salzgeber
Német olimpikon

Hosszú évek óta visszatérő vendége a máriakálnoki nemzetközi versenyeknek. Hogy tetszik a lovarda átalakítása?

Nagyon szeretek Máriakálnokra járni, itt teljesen otthon érzem magam. Öreg lovaim is Máriakálnokon élvezhetik nyugdíjas éveiket. Az álalakítás nagyon átgondolt, látszik, hogy a rendezők tapasztalt sportemberek.

Milyennek találta az idei versenyt?

Remek volt a rendezés és szuper körülmények várták a versenyzőket. Idén fiatal utánpótlás lovammal álltam starthoz, még csak nyolcéves. Nagyon elégedett vagyok vele, hogy fiatal kora ellenére ennyire koncentráltan sikerült mindkét számban teljesítenie.


Garai Máté
A legeredményesebb magyar lovasa

Hogyan érezted magad a versenyen?

Nagyon jól. Hazai viszonylatban egyedülállóan jó volt a helyszín és a szervezés, ez a verseny szerintem bárhol a világon megállná a helyét.

Milyen érzés volt erős nemzetközi mezőnyben a dobogón állni?

Nagyon boldog vagyok, hogy végig kiegyensúlyozott teljesítményt tudtam nyújtani és első helyen tudtam végezni mindhárom napon. Korábban is nyertem már osztrák válogatón a szezonban és jó eredményeim voltak a többi osztrák versenyen is. Úgy érzem, jó formában voltam, reméltem, hogy a mezőny elején leszek, de erre nem számítottam, nagyon örültem az eredménynek.

Mik a terveid erre a szezonra?

A következő versenyem Lipicán lesz, szeretnék ott is jól teljesíteni. Utána versenyzem a tervek szerint Németországban és Ausztriában (több lóval), majd a magyar bajnokságon, ahol szeretnék első helyen végezni az S kategóriában, bár nagyon erős és éles lesz a verseny. Utána terveim között szerepel, hogy nagydíjban is próbálom magam Royal Flesh-sel.

Köszönöm Büki Józsefnek a lehetőséget, hogy lovagolhatom ezt a nagyszerű lovat és versenyezhetek vele, valamint azt, hogy bízott bennem. Ezek a rövidtávú céljaim lovasként. Edzőként először fogok részt venni utánpótlás Eb-n Rapi Kitti edzőjeként. Igyekszünk majd minél jobb formában szerepelni és jó teljesítményt nyújtani.


Peter Engel
Nemzetközi bíró

A látottak alapján mi a véleménye a magyar lovasokról?

Van közöttük néhány nagyon ügyes páros, főleg ifi és fiatal lovas kategóriákban. Ács Róbert pedig nemzetközileg elismert lovasnak számít a díjlovassportban, nem egy lovat hozott már fel nemzetközi szintre.

Hogy tetszett a rendezés?

Maximálisan elégedett vagyok, de nem is vártam mást a rengeteg németországi tapasztalattal rendelkező rendezőktől.


Sharon Rhode
Nemzetközi bíró

Hogy érezte magát Máriakálnokon?

Nagyon jó verseny volt, barátságos és hangulatos környezetben, jó volt ilyen helyen bírálni.

Hogyan értékeli a lovasok teljesítményét?

Főleg a fiatal lovasoknál nagyon sok tehetséges versenyzőt láthattunk, fiatal koruk ellenére komoly programokat mutattak be. De a kiskörben és a nagykörben is volt egy-két kiemelkedő lovaglás.

Tervezi, hogy máskor is bírál még Magyarországon?

Igen, legközelebb a magyar bajnokságra hívtak meg bíróként.


Hoffer Hanna
A verseny legfiatalabb lovasa, aki végig első helyen végzett a kategóriájában

Hogyan érezted magad a máriakálnoki versenyen?

Most először voltam ilyen nagy versenyen és nagyon jól éreztem magam mindkét lovammal. Nagy élmény volt ilyen profi díjlovasokat látni. Egyszer szeretnék én is majd profi lenni és nagydíjban menni.

Mi tetszett a legjobban?

A nagy nyüzsgés, illetve a rengeteg ló és lovas.

Hány éves vagy és mióta lovagolsz?

Tizenegy éves vagyok, kilencéves korom óta lovagolok, a rajtengedély-vizsgámat 2015 augusztusában tettem le.

Mikor döntötted el, hogy a díjlovaglást választod a lovassportok közül?

Lovaglásom kezdete óta a díjlovaglás érdekel, azóta, amióta egy barátnőmmel ellátogattam Máriakálnokra, ahol nagyon megtetszett ez a sport.

Ki a példaképed, mik a további céljaid?

Példaképeim Szőke-Tóth Berill és Szűcs Gabriella, nagyon tetszik, ahogy lovagolnak. Szeretnék egyre ügyesebben lovagolni és jövőre már nemzetközi szinten versenyezni. Nagy álmom a póni vagy gyerek Európa-bajnokságon részt venni. Ezért rengeteget gyakorlok edzőimmel, Sámoly Zsófiával és Ács Róberttel. Minden szabadidőmet a lovardában töltöm.

Pegazus

2016-07-23
Ossza meg másokkal is!

Vissza a hírekhez

© 2016. dressurzentrum.hu – Minden jog fenntartva!
A weboldalt készítette: Reelweb.hu